1# Tutorial: Fat Bottom Bag

Di atas permintaan ramai, saya memberanikan diri untuk membuat tutorial fat bottom bag ... cewah ♥‿♥ Semoga kali ini saya berjaya menyampaikan dengan baik dan lebih baik daripada tutorial beg tali cotton yang pernah saya buat sebelum ini.  Hampir tiga hari juga diperlukan untuk menyempurnakan tutorial bergambar ini.

Diagram from google search
Saya percaya ramai yang bergantung sepenuhnya dengan diagram di atas.  Saya pun ikut diagram ni juga tapi saya ubah suai dengan menambahkan stitches bagi menghasilkan saiz beg yang lebih besar.  Ok lah, selamat mencuba tutorial super broken english saya ♥‿♥

Material:
2 rolls worsted weight acrylic yarn - Atlas (light green).
*or you can use double strands acrylic yarn.
Crochet hook size:   4.5mm - 5mm

Abbreviation:
Ch:  Chain
St:  Stitch
Sts:  Stitches
Hdc:  Half double crochet
V-st:  2 hdc in the same stitch.
Sc:  Single crochet
Sctg:  Single crochet tog
Hdctg:  2 hdc together in 1 st.


Body
Start with chain 33

Row 1 - 14
Row 1:
Hdc in the 3rd ch from the hook (count as 2 hdc).  Hdc in the next 9 sts.  V-st in the next st.  Hdc in the next 10 sts.  V-st in the next st.  Hdc in the next 10 sts.  Total 34 hdc.

Row 2:
Ch 2 (count as 1 hdc).  Hdc in the next 10 sts.  V-st in the next st.  Hdc in the next 10 sts.  V-st in the next st.  Hdc in the next 11 sts.  Total  36 hdc. 

Row 3:   Ch 2.  11 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  12 hdc.  Total  38 hdc.
Row 4:   Ch 2.  12 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  13 hdc.  Total  40 hdc.
Row 5:   Ch 2.  13 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  14 hdc.  Total  42 hdc.
Row 6:   Ch 2.  14 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  15 hdc.  Total  44 hdc.
Row 7:   Ch 2.  15 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  16 hdc.  Total  46 hdc.
Row 8:   Ch 2.  16 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  17 hdc.  Total  48 hdc.
Row 9:   Ch 2.  17 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  18 hdc.  Total  50 hdc.
Row 10:  Ch 2.  18 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  19 hdc.  Total  52 hdc.
Row 11:  Ch 2.  19 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  20 hdc.  Total  54 hdc.
Row 12:  Ch 2.  20 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  21 hdc.  Total  56 hdc.
Row 13:  Ch 2.  21 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  22 hdc.  Total  58 hdc.
Row 14:  Ch 2.  22 hdc.  V-st.  10 hdc.  V-st.  23 hdc.  Total  60 hdc.

Row 15 - 38
Row 15:
**Ch 2 (count as 1 hdc).  Hdc in the next 59 sts.  Total 60 hdc.

Row 16 - 38:
Repeat step ** until row 38.  Total 24 rows.

Row 39 - 52
Row 39:
Ch 2 (count as 1 hdc).  Hdc in the next 22 sts.  Hdctg ( 2 hdc together in 1 st).  Hdc in the next 10 sts.  Hdctg.  Hdc in the next 23 sts.  Total 58 hdc.

Row 40:  Ch 2.  21 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  22 hdc.  Total 56 hdc.
Row 41:  Ch 2.  20 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  21 hdc.  Total 54 hdc.
Row 42:  Ch 2.  19 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  20 hdc.  Total 52 hdc.
Row 43:  Ch 2.  18 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  19 hdc.  Total 50 hdc.
Row 44:  Ch 2.  17 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  18 hdc.  Total 48 hdc.
Row 45:  Ch 2.  16 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  17 hdc.  Total 46 hdc.
Row 46:  Ch 2.  15 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  16 hdc.  Total 44 hdc.
Row 47:  Ch 2.  14 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  15 hdc.  Total 42 hdc.
Row 48:  Ch 2.  13 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  14 hdc.  Total 40 hdc.
Row 49:  Ch 2.  12 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  13 hdc.  Total 38 hdc.
Row 50:  Ch 2.  11 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  12 hdc.  Total 36 hdc.
Row 51:  Ch 2.  10 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  11 hdc.  Total 34 hdc.
Row 52:  Ch 2.  9 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Hdctg.  10 hdc.  Total 32 hdc.

Body size about  46cm x 40cm

**Lined the body before start the handle**
Click this link for the lining tutorial:  http://crochetkel.blogspot.com/2006/10/sew-you-wanna-line-your-fat-bottom-bag.html

Lining


Handles
Repeat this steps on the other side.  Total 2 flaps.

Work the handle with sc until get your desire width.
Don't bother with counting the stitch, just go through
but remember to stitch sc tog as shown at the pic.
Step:
Ch 1.  Sc in the same st (count as 1 sc).  Sc in the next 17 sts.  Sctg (2 sc together in 1 st).  Work sc in the next 18 sts.  Chain 60 (handle).  Join handle with sc.  Continue with Sc in the next 17 sts.  Sctg.  Sc in the next 18 sts.  Chain 60 (handle).  Join handle with slip stitch.

**Untuk bahagian flaps dan handle tidak perlu terikat sangat dengan jumlah stitches pada tutorial ini**


Complete!
Siap!  Saya sumbatkan tuala supaya nampak lebih gemuk
Ini merupakan fat bottom bag versi biasa yang hanya banyak menggunakan stitch hdc dan sc.  Sementara fat bottom bag yang saya buat menggunakan dc cable stitch pada bahagian flaps.  Seterusnya, anda boleh menambah apa-apa aksesori untuk mencantikkan lagi fat bottom bag anda.  Selamat mencuba!

#Akan datang saya akan kongsikan tutorial satu lagi versi fat bottom bag.

13 comments:

Maisarah said...[Reply to comment]

thank you for sharing, x sabar nak try buat :)

Jaw @ MyGamanBorNeo said...[Reply to comment]

@Maisarah Selamat mencuba. Harap dpt faham tutorial yg saya buat ni.

Dinah said...[Reply to comment]

bilala saya dapat buat ni..benang dah ada tapi masa tak mengizinkan..makasi jaw, share tutorial..saya pernah buat ni tapi baru nak start terus giveup tak sanggup mengira satu2 diagram tu.. :)

BibianaJibe Jon said...[Reply to comment]

Wow. . Tahniah, berjaya dah u buat tutorial Fat Bottom Beg ni. Thanks for sharing. Saya suka tengok hasil tangan u, kemas dan cantik2 semuanya.

Jaw @ MyGamanBorNeo said...[Reply to comment]

@BibianaJibe Jon Terima kasih :)

Mrs Juan said...[Reply to comment]

terimakasih kerana sudi share tutorial FBB. Sangat bermanfaat dan saya dah cuba membuatnya!

marinahunny said...[Reply to comment]

Waaahhh berjaya buat tutorial. Saya nk try buat beg ni yeaayyy !

Batikganu mardotillah said...[Reply to comment]

Tq 4 sharing...nak tryla

Jaw Sanggin said...[Reply to comment]

@Batikganu mardotillah Selamat mencuba :)

Jaw Sanggin said...[Reply to comment]

@marinahunny Thanks marina :)

Craz Yarn said...[Reply to comment]

Macam mana nak buat fat bottom bag yang boleh muat letak laptop?

Jaw @ MyGamanBorNeo said...[Reply to comment]

@Craz Yarn Cuba tambahkan stitch & row untuk besarkan saiz beg.

Craz Yarn said...[Reply to comment]

@Jaw @ MyGamanBorNeo
tambah stitch & row di bahagian mana ya?

 
Walai Krusye © 2008. Design by Pocket